divendres, de juny 06, 2008

Enyoro Banyoles

La meva infantesa i adolescència es va viure a Banyoles. Cada cap de setmana, totes les vacances i les colles i experiències del meu imaginari: matar dracs a pistonades; carreres amb la bici a la volta al "lagu"; billar a la plaça major; granotes a la draga; aigua de la puda; matança del porc i tothom a treballar; pneumàtics enormes per jugar al llac;el museu darder quan era museu darder ( negre bosquimà, pells humanes, caps jíbares, fetus en formol...); pesca fructífera; l'oca!!!; Jaç al Pi (m'entendrà qui hi era...) etc....
I quan hi torno, un munt d'emocions en tornen al cap. Veig llocs i em tornen records molt forts. Avui he tornat amb l'escola. El Museu no és el que era. Banyoles ha canviat molt. Però el llac!!! El LAGU és el LAGU i els records m'han emocionat. Espero haver sabut transmetre alguna cosa amb les fotos que he fet. Igual us agraden i tot!!!!







10 comentaris:

Anònim ha dit...

Feia temps que no penjaves unes fotos tan bones. Boniques de veritat.
Petons

L'índia de Klint.

ddriver ha dit...

de petit estava molt a Serinya jo

Mikel ha dit...

on ha anat a parar al final el negre de banyoles? el van repratiar?

ZAGASO ha dit...

Ahí va eso....


El negre de Banyoles serà repatriat en un camió de mudances

Banyoles.- El Ministeri d'Afers Estrangers està ultimant els detalls per traslladar la primera setmana d'octubre el boiximà del Museu Darder de Banyoles, després que les autoritats de Botswana ja han fixat la data i l'aeroport on volen fer la recepció. Tot i que s'han d'acabar de perfilar detalls, ja s'han posat en contacte amb una empresa de mudances de Barcelona perquè traslladi amb camió el negre des del magatzem del museu de Banyoles fins al Prat per embarcar-lo a l'avió que el repatriarà a Botswana. Conservadors i transportistes diuen que la peça ha de tenir un envoltori específic i el mitjà de transport també ha de reunir uns requisits. Pels forenses i funeraris, cal una urna per a restes cadavèriques i un transport digne.

Fa tot just uns dies que el govern de Botswana ha fet saber al Ministeri d'Afers Estrangers la data i l'aeroport on es vol fer la recepció del boiximà dissecat del Museu Darder de Banyoles. Tot i que la data no ha estat fixada -depèn de la disponibilitat de vols- sí que s'ha concretat que volen fer l'acte de recepció la primera setmana d'octubre a la capital de Botswana, segons han assegurat fonts del ministeri. De moment, el ministeri que es fa càrrec del trasllat -tal com es desprèn del conveni signat entre l'Estat i l'Ajuntament de Banyoles, que finalment ha cedit a les pressions internacionals i entregarà el boiximà dissecat- ja ha contactat amb una empresa de mudances de Barcelona perquè reculli el negre i el traslladi en camió fins a l'aeroport del Prat. Aquí, serà embarcat fins a Madrid per després traslladar-lo a la capital de Botswana, Gaborone, però fent escala a l'aeroport de Johannesburg, a Sud-àfrica.

Forenses i funeraris consultats per aquest diari coincideixen a assenyalar que aquesta no és la manera més digna de traslladar el boiximà, ja que entenen que es tracta de restes cadavèriques. Segons ells, que insisteixen que es basen en la llei de policia sanitària mortuòria, qualsevol cadàver de més de cinc anys s'ha de considerar resta cadavèrica i, per tant, el boiximà s'ha de traslladar com a tal. Per això, diuen que, com es fa en qualsevol trasllat de restes que estan enterrades en un cementiri i que es porten a un altre, les del guerrer dissecat han d'encaixar-se en unes caixes o urnes específiques. A més, el trasllat l'ha de supervisar Sanitat, tot i que la delegació gironina ahir se'n va desvincular. Altres opinen que Sanitat no hi té competència perquè han passat tants anys des de la mort del boiximà, que no representa cap perill higienicosanitari. Els conservadors expliquen que com a peça museística, es pot traslladar amb un camió, però sempre que prèviament s'hagi creat un envoltori adaptat a la peça, de manera que es garanteixi la seva conservació. A més, les peces museístiques s'han de traslladar custodiades per la figura del correu, que ha de donar fe que en el trajecte no s'ha fet cap intercanvi. Els transportistes consultats asseguren que no tots estarien preparats per fer un trasllat amb les condicions que requereix el boiximà. Així, expliquen que es necessita un camió amb cambra frigorífica per garantir una temperatura i un grau d'humitat adequats. Per això diuen, com els conservadors, que cal un transport específic.


Font: El Punt, edició Comarques Gironines

M.Àngels Pagès, 01-09-2000

ZAGASO ha dit...

Estimat o estimada sinblanca. No sé d'on treu vostè aquesta familiaritat de tracte (vulgar, per cert), però jo no sé ni qúi és ,ni per què irromp al meu bloc amb aquesta carta quan escric de Banyoles. Crec que s'ha equivocat d'espai.

Cordialment

Mikel ha dit...

hauria estat be que hagues enganxat una vaga de transportistes jejeje

ZAGASO ha dit...

ei mikel...
La vaig enganxar. Aquell divendres vam estar 35 minuts aturats abans de la Roca perquè havien travessat un camió. Gràcies a les porres dels mossos vam poder arribar a Banyoles!!!!

zel ha dit...

Nen, el lagu preciós, però hi falten les macrocarpes!!!!

bajoqueta ha dit...

M'encanta Banyoles!

Anònim ha dit...

Per que no:)